Västkustloppet nästa för Ginetta

Sportvagnsfestivalen i Anderstorp

Efter mer än en månads uppehåll är det hög tid att fortsätta årets säsong i Ginetta GT5 Challenge. Med lika många race kvar som hittills avverkade, finns många poäng att köra om och en jämn kamp är att vänta. Åtminstone bakom suveränen Hampus Rydman.

Rydman har vunnit samtliga sex tävlingar och kommer till Falkenberg med en stor ledning.
Inte mindre än 153 poäng har han skrapat ihop, inklusive de tre för lika många pole position. Fast senast på Anderstorp visade inhopparen Dennis Strandberg att Hampus inte är helt omöjlig, genom att köra till sig snabbaste kvaltiden. Tyvärr diskvalificerades han och tvingades starta sist i båda heaten. Detta efter att en mekaniker kollat lufttrycket precis när Parc Ferme inleddes…

Anders Gustavson är den som ligger närmast Rydman i sammandraget. Men det fattas hela 67 poäng och den erfarne östgöten får nog mest koncentrera sig på att hålla avståndet till de bakom. Unge Daniel Andersson gör sin första säsong men det har inte hindrat honom att redan från början blanda sig i toppstriden. Fyra gånger har han varit på pallen och enda nollan kom på norska Rudskogen där han tvingades bryta ena loppet.
Han leder därmed också Riksmästerskapet för juniorer.

Amalie Wichmand har inlett starkt, precis som Linus Ahlström och de ligger fyra respektive femma totalt. Men det är tätt i denna grupp och därför är poängplaceringar extra viktigt om man inte ska tappa mark inför höstens båda avslutande tävlingshelger.
Efter dessa är det ett ytterligare ett hopp i poängskörd och räknar vi bort Fredrik Blomstedt och Dennis Strandberg – som bara kört var sin helg – är det sju förare där endast 10 poäng skiljer dem åt. Jesper Ramsberg (som avstod Anderstorp), Andreas Lundin, Alexander Holmberg, Rasmus Hedberg, Filip Engdahl, Claes Hoffsten och Niklas Kristiansson har alla goda chanser att avancera genom bra insatser i helgen. Eller att förlora positioner genom mindre goda…

Sammanlagt har 25 olika förare kommit till start i årets Ginetta GT5 Challenge och inte mindre än 18 tagit poäng. Chansen är stor att den skaran utökas efter att målflaggan fallit på söndag eftermiddag. Falkenberg brukar alltid bjuda på spännande tävlingar och resultaten är ofta svåra att förutspå. Men att någon annan än Hampus Rydman skulle erövra pole position känns ändå inte särskilt troligt.

/Leif Lindström

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark