Två topplaceringar för Blomstedt/Schjerpen på Snetterton

Aleksander Schjerpen along with new teammate Fredrik Blomstedt s

Fredriks Blomstedts debut i British GT kunde knappast gått mycket bättre. Century Motorsport har haft en del problem under säsongen, men i söndags vände allt. Resultat: En andra- och en tredje plats, vilket är de två bästa placeringarna teamet haft under hela året.

Aleksander Schjerpen tävlade för några år sedan i Swedish GT med en Ginetta G50, men sedan förra säsongen är det den betydligt större och tuffare brittiska serien som gäller. Hittills i år har han delat bil med James Birch men de riktigt bra resultaten har uteblivit. Avtalet med britten gick ut efter Brands Hatch för några veckor sedan och inför de båda avslutande tävlingarna erbjöds Fredrik Blomstedt att ta över. Century´s teamchef Nathan  Freke hade noterat Fredriks framgångar i den europeiska Nova-serien, men det som vägde tyngts var nog ändå den test han gjorde för Ginetta-fabriken i en av deras GT3-bilar för en dryg vecka sedan. En test där han redan efter två pass körde lika snabbt som Tom Oliphant – ledaren i Ginetta G55 Super Cup.

Aleksander Schjerpen startade i den sjunde rutan i Race 1 men tog sig snabbt upp en placering och plockade in en del tid på de närmast framför. Ett effektivt depåstopp förde Fredrik upp till en fjärde plats i klassen och inom ett par varv låg han trea. Framför honom gjorde Dennis Strandberg en stark insats men fick ändå släppa andra plats till Fredrik när ungefär 15 minuter återstod av den timslånga tävlingen. Men den förre Ginetta-mästaren gav inte upp och i samband med en varvning lyckades han återta den förlorade positionen och köra Academy Motorsports Aston Martin in över mållinjen några tiondelar före Blomstedt.

När andra loppet startade hade regn börjat falla. Inte oväntat ställde det till problem för många och redan inledningsvis tvingades man ta ut Safety Car. Fredrik Blomstedt – som denna gång körde första stinten – hade en del problem och föll ner till tionde position. Men när tävlingen kom igång på riktigt avancerade han snabbt och kunde lämna över till Aleksander Schjerpen som fyra. Den unge norrmannen körde därefter både balanserat och snabbt och då loppet till slut avbröts på grund av omöjliga väderförhållanden, hade han nått upp till andra plats i GT4. Dennis Strandberg gjorde på nytt en stark insats men resultatet uteblev när hans medförare Will Moore körde av banan då bara några varv återstod.

Två topplaceringar och Century-teamet var förstås mer än nöjda med årets hittills bästa tävlingshelg. Sista deltävlingen går på Donington Park 12-13 september.

I GT3-kategorin – och totalt – dominerade Aston Martin. I första loppet tog man hand om de fyra främsta placeringarna med Liam Griffin/Rory Butcher främst. I det andra var det Jonny Adam/Andrew Howard som vann och den förre satte också helgens snabbaste racevarv.

Noterbart är att GT4-titeln säkrades av de båda tonåringarna Jamie Chadwick och Ross Gunn i en Aston Martin – trots att en helg återstår. Blott 17-åriga Jamie är den första kvinnliga föraren att vinna ett British GT-mästerskap.

 

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark