Starka namn i Swedish GT på Mantorp Park

 

Formel Renault 1.6

I helgen körs andra deltävlingen för Swedish GT – på Mantorp Park i anslutning till Autoropa Racing Day´s. Ett startfält som inte är lika omfattande som de rekordstora i fjol, men kvalitén på förare och bilar är fortsatt hög.

I stora klassen mönstrar Autoropa inte mindre än fyra 458 Challenge-bilar med en fin blandning av Pro-Am-förare. Martin Nelson delar bil med STCC-föraren Mattias Andersson – totalsegrare i GTA förra året. Christian Kinch har hyrt in Alx Danielsson och få kan ratta en Challenge-bil snabbare än den före detta World Series-mästaren. Italienaren ”Belabus” ligger tvåa i serien efter Knutstorp och han kör tillsammans med Jerry Wiener. Tommy Lindroth brukar alltid omge sig med stjärnförare och förra året hade han hjälp av två synnerligen kompetenta italienare – Matteo Cressani och Andrea Piccini. Nu är det dags för Ferrari Challenge-mästaren från 2012 – tysken Björn Grossman – att försöka föra 458 #3 till en topplacering.

Främsta motståndet lär komma från JB Motorsports Audi R8 LMS – en GT3-bil som anpassats i prestanda för att bli någorlunda jämförbar med de mer ”standardbetonade” Challenge-bilarna. Ägaren Jan Brunstedt får bra sällskap i form av förra Mc-esset och Carrera Cup-föraren Cralle Lindholm, en duo som troligen får bära favoritskapet i 60-minutersloppet på lördagen. Kari Mäkinen får klara sig utan Hampus Rydman denna gång i Euroracing´s Ferrari 430 GT och frågan är hur långt det ska räcka? Teamets andra bil – en 360 GT – körs av Thomas Belfrage och Jimmy Edvardsson.

I år görs en större satsning på GT4 och här finns ett nära samarbete med internationella promotorn SRO. Nästa år väntas klassen blomma ut ordentligt men redan nu ser vi ett startfält av bästa märke. Tre Ginetta G50 (Peter Larsen/Johan Rosén, Alexander Pfister/Staffan Svenstig, Aleksander Schjerpen/TBA) möter WCR:s BMW M3, körd av Anders Holmberg/Erik Berggren och den identiska bilen med Joakim Söderström/Milton Lundström. I en Aston Martin Vantage hittar vi STCC-föraren Daniel Haglöf tillsammans med Poker Wallenberg. Phlip Forsman delar Porsche Cup GT4 med Håkan Ricknäs, Martin Sventén/Marco Garver finns där med sin populära Ford Mustang och ytterligare en Porsche GT4 väntas, anmäld av eventföretaget SuperCar Experience.

GT-bilarna har 90 minuters fri träning på fredagen och dagen därpå inleds med kvalificering innan det en timma långa loppet kring lunchtid. Däremellan två heat Trofeo Abarth och mängder av magnifika sportbilar. Autoropa bjuder på italienskt/brittiskt tema med Ferrari, Maserati, McLaren, Bentley, Land Rover och en hel del annat.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark