Simon Larsson byter Scirocco mot G40

simon-larsson-vw-overall

Simon Larsson har redan hunnit med två helger i tuffa tyska serien Volkswagen Scirocco R Cup när han nu byter bil och återvänder till Ginetta GT5 Challenge. Efter lärorika helger på Hockenheim och Oschersleben väntar Mantorp Park och Autoropa Racing Day´s 30-31 maj.

Blott 16-årige Simon Larsson är den yngste föraren i Ginetta-klassen men knappast den minst meriterade. Fjolåret omfattade hela 13 tävlingar på sex helger och i år blir det ännu mer! I möjligaste mån ska Simon försöka att köra både Scirocco R Cup och svenska Ginetta – vilket är fullt möjligt då ingen tävlingshelg kolliderar.

Men det är skillnader på förutsättningarna när Simon tävlar i Scirocco eller Ginetta. I den tyska serien finns bilen på plats med mekaniker och allt däromkring. Föraren behöver egentligen bara göra sitt bästa bakom ratten. Hela upplägget är som en slags utbildning för unga förare där de får lära sig inte bara att köra utan även allt annat som en racerförare måste ta med sig under fortsatt karriär. Inte minst hur man hanterar saker utanför förarstolen, kontakten med media och att behålla sinnesnärvaro även under pressade situationer.

Likheter finns med Ginetta då den brittiska förlagan jobbar med liknande tankar kring de unga. I Ginetta G40 Junior kan man börja redan vid 14 års ålder och idén är att erbjuda de som har förmågan en bra väg utan att byta märke. ”From 14 years to 24 hours” är devisen som länkar den riktigt talangfulle från Junior-klassen ända fram till det berömda 24-timmarsloppet på Le Mans. Men till skillnad mot Volkswagen erbjuder inte Ginetta samma ”arrive & drive”-paket utan här är det mer traditionell racing där man antingen äger och driver bilen själv eller kör för ett team.

För Simon Larsson spelar det troligen mindre roll. Den Ginetta G40 han ska köra på Mantorp huserar normalt på Ljungbyhed Park och där har ynglingen avverkat åtskilliga varv. Återstår att se hur långt det räcker nästa helg. Målet är förstås en plats på prispallen i de båda deltävlingarna som inleder årets jakt på Ginetta GT5 Challenge.

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark