Så kan Hampus Rydman bli mästare i Ginetta GT5 Challenge.

Kanonloppet i Karlskoga med SPVM & STCC.

Det har varit en tvekamp i årets Ginetta GT5 Challenge Sweden. Hampus Rydman och Marcus Annervi har vunnit varje deltävling – förutom en på Kinnekulle Ring då Emil Dose körde hem segern. Med fem segrar för Marcus och fyra för Hampus, borde det vara en öppen kamp när Ginetta-serien kommer till Mantorp Park för årets avslutande tävlingar.

Men en helt misslyckad helg för Marcus på Kinnekulle sista helgen i juli, har fått till följd att Hampus har ett poängövertag som hallänningen inte kan ta in av egen kraft. Med maximalt 51 poäng att köra om – inklusive den extra poängen för pole position i heat 1 – kan Marcus Annervi maximalt nå 224 poäng. Eftersom Hampus Rydman kommer till Mantorp Park med 205 poäng i bagaget, krävs bara 20 poäng för att säkra titeln. Vilket är lika med till exempel en andra och en nionde plats i de båda tävlingarna. Eller två femte platser. Ganska osannolikt, inte minst med tanke på att Rydman aldrig varit sämre än trea någon gång i år.

Kanonloppet i Karlskoga med SPVM & STCC.

Men i racing kan allt hända och skulle Hampus Rydman tvingas bryta i första loppet medan Marcus Annervi segrar, har skillnaden i poäng plötsligt minskat till sju. Eller futtiga sex om Marcus dessutom tar hand om pole. I ett sådant läge blir Rydman piskad att vinna sista loppet för att köra hem alltsammans, då det skiljer just sju poäng mellan första och andra plats. Och vid samma poäng är det antal segrar som avgör, vilket talar till Marcus fördel.

Men det finns fler förare som kan spela avgörande roller. Emil Dose har redan vunnit en gång och körde ganska jämnt med de båda titelaspiranterna senast i Karlskoga. Att vinna sista helgen är extra lockande, och den unge dansken har en stegrande formkurva. En annan fråga är om Niclas Harbig kan komma igen? I början av säsongen var han med i toppen men de senaste helgerna har gått i moll. Har man hittat problemen som gjorde att han bara tog med sig en enda poäng senast? I första hand kör Harbig mot Dose men att ta in 28 poäng blir inte enkelt.

Raceweek på Kinnekulle Ring. Över 30 grader varmt!

Desto jämnare är fajten om femte plats. Bara tre poäng skiljer Andreas Lundin och Filip Engdahl åt. Övriga har halkat en bit efter men under året har flera av dessa stundtals visat sig kunna vara med högt upp i resultatlistorna. Jonas Källström är bästa ”rookie” på sjunde plats och bör kunna hålla den positionen. Men Rasmus Hedberg, Rasmus Hultgren och Linus Ahlström är tonåringar som alla jagar topplaceringar. Jesper Ramsberg är nog den förare som fått minst utdelning under året, om man ser till den kapacitet han visat upp. Dags att vända trenden nu i elfte timman? Och vad kan Mikael Karlsson och Niklas Kristiansson göra? Räkna inte heller bort klassens enda tjej – Amalie Wichmand – som var på väg mot en tredje plats på Kinnekulle Ring när hon blev påkörd på det näst sista varvet. Intressant comeback gör gotlänningen Alexander Holmberg, som inte tävlat sedan premiären på Ring Knutstorp. Roger Joleby är bäst av de de äldre förarna medan Carl-Johan Hårdh med en poäng hittills samt poänglösa Karl-Arne Källström, Douglas Dahlström och bröderna Benjaminsson avrundar det 20 bilar starka Ginetta G40-fältet.

Mantorp Park-finalen är också avslutning för STCC/TCR, Porsche Carrera Cup, V8 Thundercars, Swedish GT och Formel Nordic. Test och kval på fredagen och samtliga tävlingar på lördagen innan ett antal mästare kan koras.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark