Richard Göransson, Martin Nelson och Magnus Holmström mästare i Swedish GT

Unknown

Richard Göransson och Martin Nelson delar titeln i 2014 års Swedish GT – i Scuderia Autoropas Ferrari 458 Challenge som de också delat på under säsongen. De vann samtliga 50-minuters lopp och tog nästan full pott också i sprinttävlingarna. Endast på Karlskoga fick Nelson se sig slagen av Henric Skoog medan italienaren Matteo ”Babalus” Santoponte med knapp marginal besegrade Göransson – och gästföraren Fredrik Ekblom – på Ring Knutstorp.

I GT4 var det betydligt jämnare men till slut lyckades Magnus Holmström i Ricknäs Porsche 911 vinna med en enda poängs försprång. Andra platsen delas mellan Håkan Ricknäs och Martin Sventén – Lotus Exige.

Det mesta avgjordes på Ring Knutstorp med två 50 minuter långa tävlingar under fredagen och två 25 minuters (en för varje förare) på lördagen. Det första längre loppet var ersättningen till den på grund av skyfall inställda deltävlingen i Falkenberg.

Med all respekt för de reguljära förarna men den största stjärnan var naturligtvis skådespelaren Hugh Grant som Autoropa lyckats övertyga om att Sverige och Ring Knutstorp var den perfekta platsen för hans debut i racing! Från onsdag till och med lördag avverkade han massor av varv och lärde sig en hel del under ledning av sin mentor och medförare Fredrik Ekblom.

Mest spännande var lördagens första sprint för PRO-förarna där trion Göransson, Ekblom, ”Babalus” bytte positioner loppet igenom i sina identiska Ferrari 458:or. Till slut var det italienaren som knep segern precis före de båda STCC-stjärnorna. Även GT4 bjöd på omväxling och många omkörningar i samtliga race där Redback´s Lotus var mest effektiv och det var nära att Sventén till och med lyckats vinna hela GT4-serien.

Tyvärr saknades motstånd för Ferrari-förarna i GTA. Patrik Skoogs Porsche-team befann sig på Nürburgring medan Tommy Lindroth och Christian Kinch tävlade på Silverstone i Ferrari Challenge. Men till nästa säsong har flera Porsche – förare aviserat att  de tänker satsa fullt ut på Swedish GT – såväl i GTA som GT4. Ytterligare GT4-bilar väntas och förhoppningsvis kan serien vara på väg tillbaka till 2012 års stora startfält.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark