Prins Carl Philips Racing Pokal med Ginetta och Formel

Karlskoga, 2018-10-09, del två, testdelen, i Prins Carl Philips Racingpokal 2018. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal testade på Gelleråsen Arena

Det blev en intensiv och händelserik dag i Karlskoga för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal. På Gelleråsen Arena fick de under överinseende av prinsen själv testköra båda Ginetta G40 och Formel 1,6, två tänkbara klasser i deras fortsatta karriärer.
– Jättekul, väldigt lärorikt och det gav verkligen mersmak, tyckte bland annat Västeråsföraren Jesper Sjöberg, årets segrare i Rotax Max.

Det var den 12 augusti som den sjätte upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal i karting avgjordes på Lidköpings Motorstadion. Efter tuffa och underhållande fighter förärades de tre främsta förarna i klasserna Rotax Max och KZ2 en testdag på Gelleråsen Arena. Dessutom fick ytterligare en förare i Rotax Max ett wild card.
Under tisdagen var sex av de sju pristagarna på plats på den klassiska racerbanan i östra Värmland. Topptrion i Rotax Max, Jesper Sjöberg, Västerås, Kalle Åstrand, Borås och Hannes Morin, Umeå anslöt i sällskap med wild card-vinnaren Mathilda Olsson från Uppsala.
I KZ2 fanns klassvinnande Emil Skärås, Västerås på plats tillsammans med tredjepristagaren Freddie Carlsson från Åmål. Däremot hade tvåan Philip Hall från Helsingborg förhinder.

Efter en kortare samling tidigt på morgonen fick pristagarna flera testpass i Ginetta G40 och Formel 1,6. Förarna Marcus Annervi och Alfred Nilsson fanns med som coacher i sin respektive biltyp. På plats för att informera och svara på frågor var även klassrepresentanterna Leif Lindström och Dick Jönsson Wigroth.
Testdagen i Karlskoga är en tradition som genomförts ända sedan den första upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal 2013.
Fyra av årets deltagare har varit med tidigare.
– Det här är andra gången för mig. Formelbilen fick jag testa förra gången. Därför var det riktigt skoj att vi den här gången fick möjlighet att provköra Ginettan. Det hann torka upp lite mot slutet på testpasset och då fick man möjlighet att puscha på lite, sa bland annat Kalle Åstrand.

För Hannes Morin var det premiär på testdagen inom ramen för Prins Carl Philips Racing Pokal. Han var också mycket entusiastisk även om Karlskoga bjöd på lite gråmulet höstväder.
– Det har varit en fantastisk dag och jag tyckte att det var kul att få testa både formelbilen och Ginetta G40. En helt annan upplevelse än gokart, speciellt den högerstyrda Ginettan, tyckte Morin, som till skillnad från flera av sina kollegor redan bestämt sig för att gå vidare i racingkarriären och köra något annat än karting kommande säsong.
– Jag vill testa på något nytt och formel och Ginetta är tänkbara klasser liksom Porsche Carrera Cup, säger Hannes som är en av fyra pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal 2018 som ska köra världsfinalen i Rotax Max i Brasilien senare i höst.

De som kommer att göra honom sällskap i Sydamerika är Jesper Sjöberg, Kalle Åstrand och Mathilda Olsson.
– Eftersom säsongen är slut här hemma kanske det blir en tävlingsstart i Belgien om ett par veckor. Det kan vara bra att köra något innan Brasilien så det inte blir för långt uppehåll, säger Mathilda, som verkligen uppskattade testdagen i Karlskoga.
– Riktigt roligt och intressant att lära sig någonting nytt. Ginettan var svårast eftersom den var högerstyrd och växelspaken satt på fel sida jämfört vad jag är van vid. Men det var riktigt roligt.

Från KZ2-klassen deltog pokalvinnande Emil Skärås och tredjeplacerade Freddie Carlsson. Den sistnämnde gjorde sin tredje testdag i Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Lika roligt varje gång och i år fick jag ju möjlighet att testa en helt ny biltyp, Ginetta G40. Det var roligt, säger Carlsson som troligtvis blir kvar inom kartingen även 2019.
– Men det lutar åt klassbyte, till DD2, avslöjar han.
Vad VM-sexan Emil Skärås kommer att hitta på kommande säsong är ännu oklart.
– Om jag byter till racing vill jag delta i en klass där jag kan få så mycket körtid som möjligt, säger han.

Prins Carl Philip fanns på plats på Gelleråsen Arena under hela testdagen. Han var nöjd och avslutade dagen med följande ord till deltagarna:
– Jättekul att ha er här. Ni skötte er fantastiskt bra ute på banan och jag hoppas att den här dagen var nyttig och lärorik. Jag har hört lite om er säsong och de framgångar ni nått och jag är mycket imponerad. Ni som ska till Brasilien vill jag självklart önska lycka till, jag ska försöka följa er.

Prins Carl Philips Racing Pokal drivs av promotorn Thomas Johansson, ProConsulting, i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, tävlingsarrangören Lidköpings KK och Prins Carl Philip själv.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark