Premiär för Ginetta i Falkenberg

SSK-premiär i Falkenberg med flera Ginettor.

Efter en lång väntan är det så äntligen dags. Ginetta GT5 Challenge startar upp säsongen i samband med Västkustloppet den 18-19 juli. Trots den sena premiären är fem helger planerade, med två deltävlingar vid varje tillfälle. Alltså bara en mindre än den ursprungliga kalendern.

Effekterna av Corona märks dessvärre i startfälten, som åtminstone till en början är betydligt mindre än fjolårets. De två senaste årens mästare – Hampus Rydman – gör ett försök att ta sin tredje raka titel och blir naturligtvis svår att slå. Inte minst med tanke på att tvåan från 2019 – Daniel Andersson – bytt klass till V8 Thundercars och bronsmedaljören Linus Ahlström tagit ett sabbatsår. Förändringar som öppnar upp för andra förare att slåss om platserna på prispallen.

En av dessa är nykomlingen Alexzander Kristiansson, som tillsammans med pappa Niklas bildar team med var sin Ginetta G40. De båda har hunnit med en hel del träning under våren och deltog också i Falkenberg för ett par veckor sedan då SSK körde sin premiär. En annan som också fanns med då är Alexander Pfister, välkänd snabb förare i Ginetta på den tiden alla körde modell G20. De båda med nästan samma förnamn utkämpade jämna bataljer under de båda SSK-loppen sista lördagen i juni. En annan yngling som bör kunna blomma ut i år är Kevin Blomberg, som var yngst av alla då han debuterade förra året.

Två som redan visat kapacitet är Jacob Kümmerling och Peter Wiborg. Vid finalen på Mantorp Park kvalade de in i andra ledet och för Jacob blev det en andra plats i mål i Race 1. Två absoluta kandidater till topplaceringar bakom favoriten Hampus Rydman.

Även om startfältet är tunt till premiären ser det ljusare ut för kommande tävlingar. Flera har aviserat att de kör nästa tävlingshelg på Gelleråsen Arena i mitten av augusti. Därefter återstår Kinnekulle, Mantorp och Knutstorp i en intensiv sensommar- och höstsäsong.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark