Premiär för Ginetta GT5 i helgen

SSK´s testhelg på Kinnekulle Ring

Ginetta GT5 Challenge står inför sin kanske mest intressanta säsong hittills. Den svenska versionen av Ginetta-klassen går in på sitt 12:e år och för första gången består startfältet helt av modell G40. Inte mindre än 21 bilar är anmälda till Ring Knutstorp kommande helg och av dessa rattas nästan hälften av tonåringar.

”Med en nedre åldersgräns på 15 år är det en mycket intressant klass för de som till exempel kommer från karting. Identiska bilar, bra race och rimliga kostnader gör Ginetta till en attraktiv serie”, säger Ginetta´s promotor Leif Lindström.

Premiärhelgen erbjuder Ginetta-förarna en hel del körning med en testdag redan på torsdag, till vilken merparten av förarna är anmälda. Därefter väntar testpass och kval på fredagen samt årets båda inledande deltävlingar på lördagen. Med ett startfält där nära hälften av förarna kör sin första säsong i G40, är det svårt att ens gissa hur det ska gå.

SSK´s testhelg på Kinnekulle Ring

Men ska man döma av testerna på Kinnekulle Ring förra helgen så lär både Hampus Rydman och Marcus Annervi ligga bra till. Två tidigare mästare – Hampus i Ginetta G20 Cup 2008 och Marcus i Clio Cup 2016 – som båda vet hur man skär mållinjen före konkurrenterna. Men det som körts förut i år har varit privata tester utan officiell tidtagning och det är först när alla har samma förutsättningar som vi får en mer komplett bild. Några av fjolårets nykomlingar skaffade sig viktig erfarenhet 2017 och kan mycket väl blomma ut med ett år i bagaget. Och bland de helt nya brukar det alltid finnas någon som sticker ut lite extra.

Men Ginetta GT5 handlar inte enbart om ungdomar. En anledning till seriens framgång är att den lockar förare i alla åldrar. Från 15 till 70 år bland årets anmälda! Och det är långt ifrån givet att just de riktigt unga är vassast. Erfarenhet mot ungdomlig entusiasm. Det blir en spännande säsong att följa!

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark