Ny Ginetta-klass!

ginetta-g55

Först kom Ginetta G20. Serien blev snabbt en succé och samlade som mest 28 startande. Sedan drygt ett år tillbaka har den öppna bilen fått sällskap av täckta G40 och de båda versionerna tävlar tillsammans – med en separat resultatlista för G20. Och nu är det dags för de större Ginetta-bilarna att göra entré i en egen serie!

Ginetta G50 och efterföljaren G55 används redan med framgång i olika GT-serien runt om i världen. I England är huvudnumret ”GT4 Super Cup” där identiska G55-bilar tävlar samma helger som BTCC.

Ginetta GT Cup heter nykomlingen och den är öppen för alla modeller av G50 och G55. Med hjälp av viktskalor ska olika versioner – G50 Cup, G50 GT4 och G55 – matchas mot varandra under likvärdiga förutsättningar. Serien kommer att köra tillsammans med Modsport i SPVM:s tävlingar, vilket betyder att varje deltagare i praktiken deltar i två mästerskap samtidigt!

– De stora Ginetta-bilarna ger mycket racing för rimliga pengar, säger Ginetta-promotor Leif Lindström. Det är precis samma filosofi som när det gäller de mindre bilarna. En begagnad G50 kan köpas från 25-30.000 pund och då har man en bil som kan användas i de mest skiftande sammanhang.

Ginetta Cars i England bidrar med ett fint första pris där segraren totalt får en fri körning i en av fabrikens bilar sista deltävlingen i Super Cup – på Brands Hatch GP 9-10 oktober.

– Vi försöker följa engelska seriernas koncept där duktiga förare premieras. Så kommer till exempel de tre främsta i G20 att få var sin test i G40 medan G40-vinnaren erbjuds att testa G55 i England.

För den som är ambitiös kan det leda ännu längre. Dennis Strandberg tog steget till tuffa brittiska Ginetta GT5 och slutade trea totalt medan dansken Morten Dons och norrmannen Aleksander Schjerpen tävlade hela den gångna säsongen i British GT med en G55.

– Ginetta tänker på helheten och mästerskapen ska fungera som en stege för de som kan och vill. Och snart är fabriken tillbaka på Le Mans. Då håller devisen ”from 14 years to 24 hours” hela vägen, avslutar Leif Lindström.

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark