Hampus Rydman och Marcus Annervi tog var sin seger i Anderstorp

En blandning av blött och torrt. Så kan man sammanfatta söndagens tävlingar på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Sol varvat med perioder av duggregn och rena skyfall gjorde det besvärligt för deltagarna, även om just Ginetta-klassen klarade sig från de värsta skurarna.

Marcus Annervi lyckades bäst i ett chansartat kval som dominerades av att säkerhetsbilen körde runt banan medan Mikael Karlsson´s bil bärgades efter en avåkning. När det åter flaggades grönt återstod bara dryga minuten och då passade Marcus Annervi på att köra till sig pole position med ett riktigt snabbt varv. Hampus Rydman var tvåa med Emil Dose och Niclas Harbig närmast. En del av förarna hann dock inte med att genomföra två snabba varv, vilket framför allt påverkade deras startpositioner i det andra loppet.

Samtliga förare stod uppställda på regndäck när det första heatet skulle påbörjas. Ett riktigt val då man körde till uppställningen, men en reparation av ett skyddsräcke gjorde att starten försenades. Detta samtidigt som regnet upphörde och solen tittade fram. När bilarna körde ut på banan var idealspåret helt torrt. Lika villkor för samtliga men frågan återstod hur de mjuka regndäcken skulle klara sig igenom loppet? Förvånansvärt bra visade det sig.

Annervi tog starten före Dose och Rydman. Han byggde direkt upp en liten lucka samtidigt som det stod klart att Rydman var den snabbare förföljaren och så snart som möjligt ville passera unge danske Emil Dose. Chansen kom vid inbromsningen till Hansen-kurva, men Dose höll emot på utsidan, vilket fick till följd de kolliderade och Emil halkade av banan – och tappade många placeringar. När detta inträffade hade Marcus Annervi ett försprång på ett par sekunder, men det dröjde inte länge förrän Hampus Rydman var ifatt – och snart också förbi. Sedan kunde inget stoppa honom och han körde mot en klar seger. Annervi däremot hade problem att behålla fästet i regndäcken och snart hotades han av Rasmus Hedberg, som kört upp sig rejält. Med ett varv kvar att köra tog sig Hedberg förbi men Annervi återtog placeringen bara ett par kurvor senare. Niclas Harbig slutade fyra endast fyra tiondelar efter Hedberg. Filip Engdahl körde in som femma före Rasmus Hultgren med Mikael Karlsson, Andreas Lundin, Jesper Ramsberg och Emil Dose på de sista poängplatserna.

Race 2 kördes sent på eftermiddagen, på torr bana och med samtliga på torrdäck. Från pole tog Annervi täten men uppvaktades redan från början av Hampus Rydman. Dessa båda drog sedan ifrån resten av fältet i en jämn fajt som varade ända till mållinjen. Men trots flera försök lyckades inte Rydman passera utan Annervi tog säsongens tredje seger. En god bit bakom kämpade en grupp förare om tredje plats och det var till slut Dose som tog hand om den. Niclas Harbig kom fyra igen, samtidigt som Rasmus Hultgren gjorde en ny fin insats genom att komma femma. Andreas Lundin och Filip Engdahl var precis efter med Niklas Kristiansson, Jesper Ramsberg och Amalie Wichmand som de sista poängplockarna. Rasmus Hedberg startade sist men redan efter ett par varv var han sjua. Men avancemanget kom av sig sedan han åkt av efter långa raksträckan.

Nästa anhalt för Ginetta GT5 Challenge är klassiska Västkustloppet i Falkenberg den 7-8 juli.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark