Ginetta visar nya G57 i Birmingham

1449833356

Den 14-17 januari är det åter dags för Autosport International i Birmingham. En rad utställare finns som vanligt på plats och bland dem Ginetta Cars, som brukar använda mässan för att lansera en ny racerbil. Så också denna gång.

Det är en utveckling av årets segerrika LMP3-bil som får sin världspremiär med benämningen G57. Monocoque- chassiet i kolfiber är detsamma som i LMP3:an, men i flera andra avseenden är det en ny bil. LMP3-bilens strikt kontrollerade motor (från Nissan) har ersatts av en Chevrolet LS3 6,3 liters V8:a med en effekt på hela 580 hkr, vilket kan jämföras med Nissan V8:an där effekten begränsats till 420 hkr. Växellådan kommer fortfarande från Xtrac och är 6-växlad med så kallade paddlar vid ratten. Även aerodynamiken har utvecklats och G57 har betydligt mer downforce än vad som är tillåtet i LMP3.

Målet med G57 är att erbjuda en toppmodern, mycket snabb racerbil till ett i sammanhanget lågt pris. Inga priser har hittills angivits men rykten inom Ginetta säger att modellen kommer att kosta ungefär detsamma som LMP3-bilen. Vilket borde betyda strax under 200.000€ eller en dryg tredjedel av vad de nya LMP2-bilarna kommer att betinga när de lanseras inför 2017 års säsong.

En anledning till att Ginetta tar fram G57 är att man inte tillhör de fyra tillverkare som fått kontrakt att bygga nya LMP2-chassin. När besked om detta kom, beslutade Ginetta´s VD och ägare Lawrence Tomlinson att utveckla LMP-projektet åt ett annat håll. Samtidigt kom beskedet att fabriksteamet drar sig ur European Le Mans Series med sina segerrika LMP3-bilar. Fortsättningsvis kommer fabriken enbart att se till att kunderna erbjuds support och reservdelar.

Var kör man då med en G57? Ja, flera serier – t.ex. den franska V de V – har meddelat att bilen är godkänd för deras tävlingar. Det har också talats om en separat G57 Cup som kan köras i samband med de tre- och sextimmars lopp som V de V arrangerar. Mer om detta kan vi möjligen få veta när bilen visas i Birmingham om drygt två veckor.

 

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark