Ginetta-premiär: Favoriter som höll och nykomlingar som stack ut.

Newsrace på Ring Knutstorp med STCC.

Årets första tävlingshelg för Ginetta GT5 Challenge bjöd på bra och spännande racing. Med några överraskningar. Och favoriter som höll.

En av dessa var Marcus Annervi som dominerade från första passet. Han var snabbast hela tiden, tog pole position i båda heaten och vann också övertygande såväl Race 1 som 2. Men det fanns några utmanare. Niclas Harbig tog hand om andra platsen i förmiddagens tävling medan Hampus Rydman var tvåa i den avslutande tävlingen. Med var sin tredje plats därtill, delar de båda plats 2 i sammandraget – 18 poäng efter Annervi som också tog en pinne för kvalificeringens snabbaste runda.

Newsrace på Ring Knutstorp med STCC.

Dansken Emil Dose var ”best of the rest” med två fjärde platser. Med bättre kvalresultat kommer 17-åringen att kunna utmana de tre i toppen. Bland nykomlingarna körde Jonas Källström bäst och fick med sig två fina 5:e platser från Ring Knutstorp. Filip Engdahl slutade sexa i första heatet medan Andreas Lundin tog samma placering i det andra. Jesper Ramsberg var en av de förare som inte fick den utdelning han förtjänade. Efter att ha kvalificerat sig som fyra till båda loppen, tvingades han bryta det första efter en kollision med Alexander Holmberg. Åttonde plats i det andra var en klen tröst för honom. Detsamma kan sägas om Rasmus Hultgren som visade snabbhet hela tiden, men som tillsammans med Mikael Karlsson försvann redan på det första varvet. Sista poängplats i andra loppet var det han fick med sig hem. Enda kvinnliga deltagaren – danskan Amalie Wichmand – visade att hon också kan tillhöra poängplockarna. Tia och sexa på kvalet hjälpte dock inte denna gång, då hon blev påkörd i första loppet med bara två varv kvar. I det andra var hon på väg mot en åttonde plats då motorn plötsligt stannade på grund av ett elfel.

Det var jämnt mellan 50+-förarna men Anders Hedensjö drog längsta strået i båda tävlingarna.

Med hela 21 G40-bilar till start var Ginetta en av de största klasserna på Ring Knutstorp. Och mycket talar för att serien kommer att växa än mer. Intresset från besökare var nämligen stort med många frågor kring bilen och tävlingsupplägget. Nu väntar säsongens längsta uppehåll innan det är dags att rulla ut bilarna till start igen. Då på forna VM-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp den 16-17 juni

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark