Ginetta GT5 går in i andra halvlek

Newsrace på Ring Knutstorp med STCC.

Tre helger körda – och lika många återstår. Efter ett uppehåll på tre veckor är Ginetta GT5 Challenge tillbaka kommande helg med två deltävlingar. Detta på den bana där svenska Ginetta-serien debuterade 2007 – Kinnekulle Ring.

Redan då var Hampus Rydman med i startfältet och året därpå blev han mästare. Sedan dess har han kört en hel del annat och även haft perioder då han inte tävlat alls. Men i år är han tillbaka i ett försök att ta en ny titel, tio år efter den första. Återkomsten har fungerat bra och så här långt har Hampus vunnit två gånger och håller andra platsen efter Marcus Annervi – som segrat vid fyra tillfällen. Mycket talar för att det är dessa båda som kommer att kämpa om segrarna denna gång också.

Bland utmanarna ligger Niclas Harbig och Emil Dose bäst till. Den unge dansken Dose körde i mål som tvåa senast, men fick ett tidstillägg efter en kollision med Annervi tidigt i det andra loppet. Bakom kvartetten i toppen är det svårt att rangordna resten i det 19 förare starka fältet. Rasmus Hedberg och Jonas Källström är de enda förutom ovan nämnda som tagit sig upp på pallen – med en tredje plats vardera. Men i sammandraget är både Andreas Lundin och Filip Engdahl före. Rasmus Hultgren har också visat kapacitet med en femte- och två sjätteplatser. Se också upp för Jesper Ramsberg som varit snabb men inte lyckats få till tävlingarna ännu.

Mittfältet är jämnt och att vara bland de tio främsta som tar poäng är inte det enklaste. Av övriga är det endast Niklas Kristiansson, Mikael Karlsson, Roger Joleby, Amalie Wichmand, Alexander Holmberg och Linus Ahlström som lyckats med det. Det betyder att debutanterna Carl-Johan Hårdh, Douglas Dahlström och bröderna Benjaminsson ännu står utan. Likaså de mer erfarna Anders Hedensjö och Karl-Arne Källström. Den senare som förväntas återkomma till serien i Karlskoga, efter att ha drabbats av ett benbrott tidigare i somras.

Tre av de svenska förarna gjorde för övrigt ett gästspel på Spa-Francorchamps i helgen. Hampus Rydman försvann tidigt i Race 1 sedan han blivit på körd av en konkurrent, medan Niclas Harbig och Mikael Karlsson tog sig i mål i båda loppen. Efter ett förkortat kval (p.g.a. rödflagg) startade de långt tillbaka och körde in på placeringarna 20 och 22 i heat 1 samt 17 respektive 20 i det andra. På köpet fick de en del erfarenhet som kanske kan ge lite extra utdelning till helgen.

Båda deltävlingarna avgörs på söndagen och med en prognos som talar om mycket höga temperaturer varvat med regnskurar, kan det bli en både oviss och spännande tävlingsdag. Allt kan följas på SBF Play.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark