Ginetta G40 och storebror G50 representerar det nya Ginetta som växt fram sedan entusiasten Lawrence Tomlinson tog över verksamheten i slutet av förra decenniet. Tomlinson – en mycket framgångsrik entreprenör och företagare – började själv tävla ganska sent och debuten skedde i Ginetta G20. För honom hade det inte varit något problem att välja en dyrare och mer avancerad biltyp, men han gillade konceptet och insåg också att i en enhetsklass med många snabba förare utvecklas man själv på ett bättre sätt.
Vid den tidpunkten var Ginetta en tillverkare som mest levererade byggsatser med undantag för tävlingsbilen G20 som enbart såldes komplett och monterad. Men Lawrence Tomlinson hade andra och mer omfattande planer, vilka inleddes med att bygga en ny, modern fabrik utanför Leeds. Parallellt utvecklades en helt ny bil som fick beteckningen G50 – en siffra som markerade de 50 år som gått sedan de fyra bröderna Walklett startade Ginetta 1958. Modellen blev en stor framgång och kunde användas i den egna G50 Cup men också i GT4. I den senare kategorin har G50 vunnit fler tävlingar än något annat märke och bland annat dominerat British GT4 varje år. Redan första året erövrade man utmärkelsen ”Autosport National Car of the Year”. För två år sedan lanserades en uppföljare med beteckningen G55, fortfarande med en V6-motor från Ford men med bättre aerodynamik och mer påkostat utförande. Från och med i år är också G55 klassad i GT4. Begreppet ”value for money” har alltid varit en ledstjärna för Ginetta och nuvarande modellflora följer denna devis. Låga driftskostnader, enkel skötsel och det faktum att bilen är konkurrenskraftig, har gjort G50/G55 mycket populär och till dags dato har mer än 300 bilar sålts runt om i världen.
Ginetta G40 kom som en direkt ersättare till G20 och inledningsvis var den en Junior-bil, avsedd för ungdomar mellan 14 och 17 år. Men strax därpå kom också en Challenge-version som sedan dess tävlat parallellt med de äldre G20-bilarna. Själva bilen är konstruerad ungefär som G50 och överträffar alla FIA:s säkerhetskrav. Även växellådan – en Quaife 6-speed sekventiell – kommer från G50 medan motorn är samma Ford Zetec som i G20, dock med en effektökning på ca 20 hkr. Även G40 har fått tidningen Autosports åtråvärda titel ”National Car of the Year” och bilen har visat sig mycket användbar i olika sammanhang. Junior-serien fungerar som en effektiv plattform för de yngsta – där många väljer sportbil redan från början då möjligheten att etablera sig i GT-racing/Le Mans Series är mycket större än en karriär i formelbil. Det har fått till följd att Ginetta myntat begreppet ”From 14 years to 24 hours” där man pekar på att det finns en stege hela vägen för den som är tillräckligt ambitiös och talangfull.
G40 Challenge har växt fram som en av de starkaste serierna i England och den lilla bilen används också i Endurance-lopp där den tagit många klassegrar. Mest minns man kanske Silverstone 24 hours där fabriken anmälde en bil, körde den till banan, vann sin klass och kom tolva totalt, för att sedan köra den på landsvägen till fabriken igen!
Sedan ”G20 Cup” lanserades i Sverige 2007 har intresset för Ginetta ökat hela tiden. För närvarande finns ca 35 stycken G20 och nio G40, vilka alla kan tävla i svenska ”GT5 Challenge”. I Swedish GT är G50 en av de mest förekommande bilarna och räknar vi in Norge har vi sammanlagt sju G50/G55 – och de flesta väntas ut på banorna säsongen 2014.
I GT-racing utgör Ginetta ett spännande och prisvärt alternativ till mer kända och påkostade sportbilar som Ferrari, Porsche, Aston Martin, BMW m.fl. Mångfalden av märken är också en orsak till att GT-racing hela tiden ökar i popularitet – utomlands men även i vårt land.