Fyra svenska Ginetta-förare kör på Spa-Francorchamps.

När brittiska Ginetta GT5 Challenge gör årets enda utflykt utanför öriket brukar några svenska förare passa på att vara med. Efter fjolårets besök på holländska Zandvoort återvänder mästerskapet till Spa-Francorchamps i Belgien för säsongens femte tävlingshelg.

Sebastian Arenram – som kör samtliga tävlingar för Reflex Racing – får nu sällskap av tre förare från den svenska serien. M4 Racing kommer till start med Niclas Harbig och Mikael Karlsson. Niclas har känt på den engelska konkurrensen redan i fjol då han tävlade både på Oulton Park och Zandvoort, men för Mikael är det första gången utomlands.

”Jag är mest där för upplevelsen och för att lära. Spa har alltid varit en dröm och nu kan den förverkligas”, säger Mikael som till vardags driver konsultföretaget M4 Solutions AB.

Intressant start gör Hampus Rydman som ligger tvåa i den svenska Ginetta-serien. Han har hyrt in sig i samma team som Arenram och det ska bli intressant att se vad han kan prestera i den hårda konkurrensen. Hampus som vann Ginetta G20 Cup redan 2008 och som sedan tävlade i engelska Ginetta G50 Cup. Därefter har det blivit en hel del Swedish GT i såväl Ferrari 430 som Ginetta G50. För tre säsonger sedan vann han också Modsport 2 med en G50.

De brittiska förarna är inte lätta att besegra och hittills har Shane Stoney och James Kellet dominerat. Men kombination svenska förare, Ginetta och Spa-Francorchamps har god historik. Dennis Strandberg vann alla tre loppen 2014 – samma år som han slutade delad tvåa i den engelska serien. Men långt innan dess – 2006 – var det en annan svensk som dominerade. Edward Sandström var inbjuden som gästförare inför lanseringen av den svenska G20-serien året därpå. Han vann båda loppen och hjälpte till att skapa intresse här hemma för en klass och biltyp de flesta aldrig hört talas om. Resten är historia när Ginetta´s enhetsserie nu är inne på sitt 12:e framgångsrika år.

Tävlingarna på Spa-Francorchamps avgörs veckan efter Falkenberg med samtliga heat lördagen den 21 juli.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark