Full pott igen för Rydman och Kristiansson avancerade

Rydman mästare för tredje året i rad

Tävlingen som skulle inlett säsongen fick i stället bli årets avslutning. Ring Knutstorp stod som värd när STCC, Porsche Carrera Cup, Formula Nordic, Ginetta GT5 och V8 Thunder Cars gjorde upp om årets titlar. Gästklassen Radical kompletterade två täta och intensiva dagar.

I Ginetta-klassen var Hampus Rydman klar mästare redan efter Mantorp, men det hindrade honom inte att ta två nya segrar. Inalles nio av tio möjliga och tredje raka titeln i serien. Till dessa ska läggas ytterligare en från 2008 när klassen hette G20 Cup.

Starten genom Knutstorps lövverk

Förmiddagens lopp kördes på blött underlag och visade sig bli årets jämnaste och mest spännande tävling. Hampus Rydman tog starten från sin pole position men hade svårt med greppet loppet igenom och uppvaktades intensivt av både Jesper Ramsberg och Peter Wiborg. Jesper gjorde flera försöka att ta sig förbi men vid det sista bromsade han för sent och tvingades i stället släppa en position till Wiborg. Amalie Wichmand gjorde en fin insats i sin comeback och låg fyra när hon fick problem med en drivaxel och måste bryta. Son och pappa Kristiansson körde in som fyra och femma med Douglas Dahlström sexa.

Ännu en seger till Rydman

Regnet upphörde under dagen men när Ginetta-bilarna körde ut hängde det på nytt tunga droppar i luften. Mer än så blev det dessbättre inte och den här gången fanns inga problem med varken grepp eller något annat för Rydman. Säsongen avslutades som den började – med en klar seger. Jesper Ramsberg hängde på i början men var en bit efter i mål och avståndet till trean Alexzander Kristiansson var ungefär lika stort. Amalie Wichmand tog en fin fjärde plats medan både Peter Wiborg och Kevin Blomberg hamnade utanför banan redan i första kurvan. Därmed förlorade Wiborg andraplatsen totalt till Kristiansson men slutade ändå trea efter en stark säsong.

Hampus Rydman vann mästerskapet före Alexzander Kristiansson och Peter Wiborg

Junior-RM dominerades av Alexzander Kristiansson som tillsammans med Hampus Rydman var årets vinnare. Debutanten, som inte bara var bäst av juniorerna, utan också kom tvåa totalt. Jesper Ramsberg var näst bäste poängplockare i JRM och hade varit en riktig utmanare om han inte missat premiären i Falkenberg och dessutom råkat ut för ett par nollpoängare. Kevin Blomberg var tredje bäste i juniorklassen och tappade en position i och med incidenten på första varvet.

Alexzander Kristiansson vann JRM före Jesper Ramsberg och Kevin Blomberg.

Planeringen för 2021 års Ginetta GT5 Challenge är redan igång och en kalender beräknas kunna presenteras i slutet av oktober.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark