Fredrik Blomstedt gör comeback – kör Ginetta i Europa.

1N8A2480

Säsongerna 2007-2009 var han en av landets mest lovande formelbilsförare. Tävlade mot bland annat Felix Rosenqvist i Formel Renault 2,0 – i den asiatiska serien som under den här perioden samlade stora startfält. Nästa steg var den högt rankade brittiska serien och efter en mellansäsong med ett mindre team skrevs kontrakt med Fortec för 2009.

Fredrik Blomstedt – då 18 år – började säsongen på ett imponerande sätt när han slutade tvåa på Brands Hatch efter stallkamraten James Calado. Första halvan av säsongen såg fortsatt lovande ut med ett par femte placeringar och en sjätte, men under de avslutande tävlingarna uteblev resultaten. Fredrik slutade ändå nia i mästerskapet under en säsong som betraktas som den hårdaste av alla i Formula Renault UK:s historia. Ett stort antal av motståndarna från det året har avancerat uppåt i klasserna och bland dessa kan – förutom Calado – nämnas Will Stevens, Dean Stoneman, Lewis Williamsson, Dean Smith, Olivier Webb, Jesse Krohn och Marlon Stöckinger.

 

Efter många tävlingar utomlands – i karting och formelbil – bestämde sig Fredrik för att ta en paus i racing och koncentrera sig på skola och jobb. Ett uppehåll som blev ganska långt – hela fem år – innan den verkliga lusten återkom.

 

 • Det var nog resorna som tog bort en del av gnistan. Sista året med Fortec åkte jag till England inte mindre än 28 gånger och med facit i hand hade det varit bättre att stannat kvar mellan testerna och tävlingarna.

 

Men nu är det dags igen! Fredrik Blomstedt planerar för en ny säsong internationellt och denna gång är det GT-bilar som gäller. Och han kommer väl förberedd.

 

 • Under mars och april har jag testat en hel del – i England, Italien och Frankrike.

Senast på Paul Ricard där också premiären för året äger rum.

 

Med hjälp av sin mentor Leif Lindström har Fredrik testat Ginetta G50 och G55 för flera olika team innan valet föll på italienska Nova Racing, för vilka han kommer att köra hela Euroseries för GT4-bilar. En serie där varje helg innehåller två 50-minuterslopp med förarbyten – på kända banor som Paul Ricard, Slovakia Ring, Red Bull Ring, Spa-Francorchamps, Misano och Mugello.

 

Fredrik kommer att köra tillsammans med finländaren Marko Helistekangas – en 20 åring med tidigare erfarenhet från karting och Porsche Carrera Cup i hemlandet. Nova-teamet mönstrar hela 14 stycken Ginetta-bilar och förutom i Euroserien tävlar man i en rad andra tävlingar.

 

 • Testerna har gått bra och det gick förvånansvärt snabbt att hitta fart efter det ganska långa uppehållet från tävlandet. Hur långt det räcker i konkurrensen får vi se men målet är att vara med bra från början och sedan utvecklas ytterligare under säsongen, avslutar Fredrik.

 

EuroSeries 2015

24-26 april Paul Ricard, Frankrike

19-21 juni Slovakia Ring, Slovakien

3-5 juli Red Bull Ring, Österrike

4-6 september Spa Francorchamps, Belgien

25-27 september Misano, Italien

16-18 oktober Mugello, Italien

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark