Från Lamborghini Huracan till Ginetta G40 – Fredrik Blomstedt kör på Ring Knutstorp.

Han är en av våra mest meriterade förare men har bara tävlat en säsong i Sverige. Det var för två år sedan då han debuterade i STCC och slutade trea totalt. Men karriären började långt tidigare för den nu 27-årige Fredrik Blomstedt. Efter karting tog han som 15-åring steget till Formula Renault och tävlade både i Asien och senare i den brittiska serien. I den senare körde han för välkända Fortec-stallet och var stallkamrat med James Calado. Som bäst var ”Freddan” tvåa på Brands Hatch.

Men sedan tog karriären slut. I hela fem år innan lusten återkom. Då skrev han kontrakt med italienska Nova och segrade i deras GT Euroseries i par med finländaren Marko Helistekangas i en Ginetta G50. Detta var 2015 och under året gjorde han även inhopp i British GT (Ginetta G55) och Maserati Trofeo. Framgångarna gav mersmak med en satsning på Renault (Sport Trophy) – en snabb sportbil med chassi från Dallara. Tre segrar och åtta besök på pallen blev facit från året.

När Renault-serien lades ner – på grund av den franske biltillverkarens ökade insatser inom Formula 1 – valde Fredrik att för första gången tävla på hemmaplan. TCR-klassen lanserades med ett starkt fält och han hittade en styrning hos Volkswagen Dealer Team. Redan från början var han med i toppen och säsongen slutade med två segrar och en total tredjeplats i mästerskapet.

Men inför fjolåret lockade det internationella än en gång. Valet föll på Lamborghini Super Trofeo där startfältet är stort med en blandning av proffs och amatörer. Men säsongen slutade på ett dramatiskt vis. Fredrik var på väg mot seger på Spa-Francorchamps när han skulle varva fyra bilar. När en av dem plötsligt bytte spår hamnade Fredrik i en omöjlig situation och kraschade hårt i skyddsbarriären. Medvetslös kördes han till banans sjukstuga, men dessbättre visade det sig att han klarat sig från allvarliga skador. 

I år är Fredrik Blomstedt tillbaka i en annan roll. Tillsammans med Sebastian Arenram driver han ett nytt team där både en Ginetta G55 för GT4 Scandinavia och en G40 ingår. Planen var att driva två G55 med Fredrik som förare i den ena. Nu blir det Nicklas Oscarsson och Arenram som delar GT4-bilen samtidigt som teamet jobbar på att få till en andra G55. Under tiden passar han på att tävla i Ginetta G40 kommande helg. En minst sagt intressant debutant i klassen.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark