Falkenberg och säsongsavslutning för Ginetta

SSK Falkenberg
SSK Falkenberg

Ginetta GT5 Challenge avslutar en framgångsrik säsong i och med helgens tävlingar på Falkenberg. Antalet startande har i år varit betydligt fler än under fjolåret och allt pekar på att nästa år kommer att bli ännu starkare.

 • Alt fler upptäcker vilken bra klass Ginetta är, säger seriens promotor Leif Lindström. I år har vi haft mellan 17 och 20 startande varje gång och jag räknar med att 2016 blir ännu bättre. Kanske upp mot 25 bilar regelbundet och både G40 och G20 kommer att öka i antal.

Ginetta-klassen lanserades i Sverige 2007 och det betyder att nästa år är det 10-års jubileum. Något som ska firas lite extra.

 • Vi har en hel del intressant på gång, bland annat en Ginetta Festival i samband med en av tävlingarna. Ginetta i England har lovat hjälpa till och förhoppningsvis får vi hit ett antal bilar som man tävlar med internationellt. Förutom tre olika G40-serier kör ju Ginetta sina G55 i både Super Cup och GT4. Därutöver en ännu vassare G55 i GT3. I år har man dessutom kört i nya LMP3 och från den bilen kommer snart en utvecklad (och ännu snabbare) version med typbeteckningen G57.

Den svenska serien är helt öppen inför Falkenberg. Totalt leder regerande mästaren Niclas Lindström, men bara en poäng före Jesper Prytz. Även trean Niclas Harbig har teoretisk chans att vinna. För Niclas Lindström gäller det att ta revansch från förra besöket på banan, då han dominerade första loppet men uteslöts efter att ha passerat Safety Car.

I den jämna G20-kategorin har Joakim Stridh näst intill säkrat titeln, endast några poäng behövs för att han ska upprepa bravaden från i fjol. Kampen om andra plats är dock jämn och svår att förutspå. Otto Gullberg, Kalle Berggren och Robin Lassander skiljs åt med endast tre poäng. Lassander öppnade ju starkt med tre raka segrar i G20 men har sedan dess haft en del otur och brutit två gånger.

Ginetta kör ett heat på lördag eftermiddag och årets sista söndag förmiddag.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark