Blomstedt debuterar i världens snabbaste enhetsklass

patrick-kujala-lamborghini-01-400

Lamborghini Super Trofeo Series har i år bytt modell från vassa Gallardo till ännu snabbare Huracán. En 620 hästar stark GT-bil med prestanda som överträffar både Porsche 991 Cup och Ferrari 458 Challenge. Lamborghini satsar hårt på serien med en europeisk, en amerikans och en asiatisk upplaga. Den förstnämnda startade på italienska Monza-banan med över 30 deltagare och är ett regelbundet inslag i samband med Blancpain Endurance Series för GT3-bilar.

Kommande helg debuterar svensken Fredrik Blomstedt i serien när han kör för mästerskapsledande Bonaldi Motorsport. Han kommer att dela en Huracán med 28-åriga italienskan Michele Cerruti i de båda 50-minutersloppen på Spa-Francorchamps. Cerruti har en bred bakgrund med tävlande i bland annat Auto GP, Super Star samt Formula E.

Fredrik som leder Euroseries by Nova i en Ginetta G50 får nu chansen att ratta en betydligt snabbare bil – på en bana han känner till sedan sin tid i Formula Renault med Fortec Motorsport.

– Spa är nog favoriten bland de banor jag kört, säger Fredrik. Snabb, kuperad och utmanande. Det ska bli spännande att få tävla där i en så potent bil som Lamborghini.

Lamborghini Super Trofeo har kommit fram till sin fjärde helg och kör denna gång förlopp till Spa 24 hours. Det innebär att testpassen går redan på torsdag med kval och race 1 under fredagen. Den andra tävlingen körs lördag förmiddag – en stund innan 24-timmarsloppet för GT-bilar drar igång.

Efter tävlingarna på Monza, Silverstone och Paul Ricard toppar Patrick Kujala PRO-tabellen. Liksom Blomstedt/Cerruti kör han för Bonaldi-teamet – med finländsk licens, fast han är född och uppvuxen i Spanien. Italienarna Fabrizio Crestani och Sergio Campana följer närmast. Eftersom både Fredik Blomstedt och Michela Cerruti är graderade som silverförare placeras de i PRO/AM. Främsta motståndarna om man går på tidigare resultat är holländaren Kelvin Snoeks och finländaren Mikko Eskelinen.

Skillnaden mellan PRO- och de främsta i PRO/AM har hittills visat sig vara ganska liten och flera i den senare  kategorin har tagit sig in Topp 6 totalt. Återstår att se vad duon Blomstedt/Cerruti kan åstadkomma på den snabba belgiska banan.

– Det är många bra förare till start, flera med erfarenhet från tuffa formelbilserier, så det blir nog min största utmaning hittills. Att jag inte kört bilen förut och dessutom debuterar när de andra har tre helger i ryggen, är naturligtvis en liten nackdel. Men jag kör för det mest framgångsrika teamet och räknar med att få en hel del värdefulla tips under testpassen på torsdag. Förhoppningsvis kan Michela och jag få till ett par bra placeringar, avslutar Fredrik.

 

 

 

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark