2xpodium för Fredrik och Marko

Sabado-195

Fredrik Blomstedt och Marko Helistokangas utökade sin ledning i Euroseries by Nova när serien gästade Spa-Francorchamps i helgen. En andra och en tredje plats totalt och två andra platser i klassen blev facit för den svensk-/finska duon.

Efter lördagen båda kvalomgångar såg det dock mindre ljust ut. Teamet valde regndäck för Fredrik under hans pass – ett val som skulle visa sig vara felaktigt då banan torkade upp mot slutet. I det andra kvalet fick Marko Helistokangas sina tider strukna och man tvingades starta sist i söndagens andra tävling.

Som så ofta på den belgiska Grand Prix-banan var vädret nyckfullt. Första 50-minutersloppet startade på en blöt bana och Fredrik Blomstedt tog initiativet redan från början. Då han lämnade över till sin teamkamrat ledde han med över 40 sekunder! Marko gjorde ett bra jobb, men bulgaren Pavel Lefterov som startat på slicks in sin Lotus Evora avancerade då banan långsamt började torka upp. Det blev till slut seger för Lotus-föraren med Blomstedt/Helistokangas tvåa i Nova´s Ginetta G50. Tredjeplatsen togs av Ibran/Bakker i en Ginetta G55 – efter en stark insats av framför allt den senare.

I dagens sista tävling – på torr bana – var alla chanslösa mot Lefterov´s snabba Lotus. Oliver Freymuth slutade tvåa i sin Megáne Trophy-bil, som dock kör i en egen kategori kallad ES+. Trea totalt och tvåa i klassen blev facit för Blomstedt/Helistokangas, som därmed utökade sin ledning i serien.

Ett helsvenskt team fanns också plats i form av Oscar Krüger/Thomas Martinsson, BMW M3. Oscar imponerade i sitt kvalpass där han var tvåa men totalt fick man bara med sig en nionde och en tionde plats från de båda tävlingarna.

Nu återstår två helger för serien, närmast på Misano-banan i Italien den 27 september.

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark