Ginettamästerskapet avgjort efter spännande finaler under Kanonloppet

Det var tight in in första kurvan med #12 Sebastian Arenram, #26 Anders Gustavson, #3 Niclas Harbig och #5 Otto Gullberg.

Finalen för Ginetta GT5 Challenge kördes under Kanonloppet i Karlskoga. Spänningen var på topp och mästerskapen låg öppna för förarna inför finalen. På en regnvåt bana tog Niclas Harbig pole. I starten var det dock Otto Gullberg som bromsade sist in i första kurvan. Dock bromsade han aningen försent och fick svårt att vika in bilen i tid. Sebastian Arenram tog tillfället i akt och övertog ledningen. Gullberg ramlade ned till femteplats, men han bet ihop och plockade metodiskt placering efter placering. Gullberg tog sig ända upp till ledning och han vann före Arenram och Anders Gustavson. I G20-klassen höll det äntligen hela vägen för Joakim Strid och då var det ingen som kunde stoppa honom. Han vann före Daniel Axelsson och Anders Hedensjö.

Även i andra racet tappade Gullberg värdefulla platser i starten. Ännu en gång bjöd Gullberg på en fin uppkörning, men den här gången gjorde Arenram inga misstag och därmed kunde inte Gullberg ta sig ikapp. Arenram fick därmed avsluta årets säsong med en seger före Gullberg och Emil Dose. I G20-klassen vann Andreas Lundin med en halv noslängd före Joakim Strid och den evigt unge Anders Hedensjö.

I mästerskapen vann Otto Gullberg G40-klassen med sex poäng före Sebastian Arenram med veteranen Anders Gustavson på tredje plats. Gullberg tog fem segrar mot Arenrams fyra under denna jämna säsong. Emil Dose blev årets nykomling och han slutade femma. Rasmus Hultgren och Jesper Ramsberg gjorde bra resultat i slutet av säsongen och blir att räkna med i toppen nästa år.

Joakim Strid var årets otursförare med fyra nollor i protokollet i G20-klassen. När det höll vann han fem race av sex och han visade därmed att han hade mästerskapsfart, men det räckte ”bara” till tredjeplats i tabellen. Daniel Axelsson lyckades vinna mästerskapet med en ynka poäng före årets utropstecken Andreas Lundin, trots att Axelsson stod över deltävlingen i Norge. Lundin var otroligt jämn under årets säsong. Enda missen var en snurrning i första finalen i Karlskoga. Den snurren kostade honom mästerskapet! Vi måste nämna veteranen Anders Hedensjö, som slutade fyra i tabellen. Han stod över två racehelger, men han slutade på pallen i samtliga race som han deltog i.

Avslutningsvis fick Roger Joleby priset för bäste förare över 50 år.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Här är pristagarna i årets Ginettamästerskap. Fr v: Andreas Lundin, Daniel Axelsson, Otto Gullberg, Sebastian Arenram, Joakim Strid och Anders Gustavson.
Roger Joleby var bäste förare över 50 år.
Daniel Axelsson har växt som förare och lyckades i år vinna G20-klassen med minsta möjliga marginal.

 

Ginetta kalender 2024
 • 3-4 maj
  Anderstorp
 • 1-2 juni
  Karlskoga
 • 13-14 juli
  Falkenberg
 • 10-11 augusti
  Rudskogen, Norge
 • 28-29 september
  Jyllandsringen, Danmark